Syyslukukausi 2020 alkaa poikkeuksellisissa olosuhteissa. Koronaepidemian torjunta vaikuttaa monella tapaa toimintaamme. Valtakunnallisen suosituksen mukaisesti aloitamme koulutuksen pääosin lähiopetuksena oppilaitoksessa ja työpaikoilla.

Epidemian leviämisen estämiseen me kaikki voimme vaikuttaa. Sitoutuminen ohjeiden noudattamiseen on ensiarvoisen tärkeää ja kaikkien meidän velvollisuus. Pyrimme kaikin keinoin huolehtimaan opiskelun turvallisuudesta.

Noudatamme THL:n antamia ohjeita ja toimimme seuraavasti: 

 • Emme tule sairaana kouluun.
 • Emme kättele. 
 • Yskimme ja aivastamme ohjeiden mukaisesti nenäliinaan tai hihaan. 
 • Vältämme portaissa kaiteisiin koskemista. 
 • Pesemme kädet usein.  Mikäli käsipesu saippualla ei ole mahdollinen, käytämme käsidesiä. 
 • Pidämme turvavälit muihin. Järjestämme opetus-, kokous- ja kokoontumistilat niin, että etäisyydet pysyvät riittävinä. 
 • Maskien ja suojavarusteiden käytössä toimimme määräysten ja suositusten mukaan.  
 • Puhdistuspalvelumme jatkaa edelleen kosketuspintojen tehostettua puhtaanapitoa. 

Turvallisesti opintoaloilla ja palveluissa 

Olemme huomioineet turvalliset etäisyydet istumapaikkoja ja työpisteitä uudelleen järjestettäessä. Työpaikoilla tapahtuvan oppimisen aikana opiskelijat noudattavat työpaikan ohjeita. 

Jokaisella opintoalalla on mietitty tarkkaan opiskelua tukevat turvallisuusohjeet. Muutamia esimerkkejä:

 • Autoalalla ohjeiden mukaan suojautuneet opiskelijat desinfioivat asiakasautojen ratit, vaihdekepit ja muut pinnat, joihin huollon aikana mahdollisesti kosketaan.
 • Kone- ja tuotantotekniikassa opiskelijoilla on henkilökohtaiset hitsausmaskit, ja ne kuten muillakin aloilla opiskelijoiden käytössä olevat henkilökohtaiset työvälineet desinfioidaan ohjeiden mukaan.
 • Hierontaklinikoilla puhdistetaan hierontapöydät ja pinnat sekä varmistetaan ennen hoitoa, että asiakas on terve. Hieroja käyttää työssään asiakaskohtaista kasvomaskia, ja asiakkaan niin halutessa myös kertakäyttökäsineitä.

Kaikissa asiakaspalvelupisteissämme vastaanotamme terveitä asiakkaita ja muistutamme heitä käsihygieniasta sekä turvallisuusväleistä.

Kustannamme opiskelijalle maskin tai visiirin tilanteissa, joissa sen käyttö on välttämätöntä. Näin esimerkiksi asiakaspalvelutilanteissa opetusravintoloissa ja hoitoloissa. Tunneilla, työsaleissa ja ruokailussa pidämme olosuhteet lähtökohtaisesti sellaisina, ettei maskin tai visiirin käyttö ole tarpeellista. Opiskelija voi halutessaan käyttää koulussa itse hankkimaansa maskia.

Yhteisten tutkinnon osien eli ns. YTO-aineiden opetuksessa tarpeetonta liikkumista rajoitetaan siten, että jatkossa oppiaineen kuten äidinkielen opetuksen vaihtuessa englannin kielen opetukseksi opettajat vaihtavat luokkia opiskelijoiden sijaan.

Tietokoneluokissa opiskelijat aloittavat opiskelun käsipesulla ja työskentelevät puhtain käsin. Opetuksen päätyttyä he puhdistavat käyttämänsä tietokoneen näppäimistön ja hiiren. 

Opinto-ohjaus, opiskeluhuollon palvelut ja opintotoimistot toimivat normaalisti. Palvelujen toteutuksessa otetaan huomioon yleiset ohjeet. Tukea ja ohjausta voidaan antaa myös etänä. Terveydenhoitajilla ei ole sairausvastaanottoa, mutta ohjausta saa puhelimitse.

Syksyn aikana emme järjestä kotiväeniltoja.  Haluamme tehdä tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Toivomme yhteyden ottoja matalalla kynnyksellä puolin ja toisin. Tarvittaessa järjestämme myös tapaamisia huoltajien kanssa turvallisuus huomioon ottaen.

Emme järjestä kuluvana vuonna opiskelijoiden tai henkilökunnan ulkomaanvaihtoja. 

Maksuvälineenä suosimme maksukorttia.

Turvalliset ruoka- ja kahvitauot 

Ruokailijat pesevät kätensä huolellisesti ennen ruokailua ja jonottavat ruokaa turvavälit huomioiden. Aikataulutimme ruokailuajat uudelleen, jotta uusien ohjeiden mukainen ruokailu olisi sujuvaa. Ruoka- ja kahvijonojen turvallisista etäisyyksistä muistutamme ruokaloiden ja kahviloiden lattioihin liimatuilla tarroilla. Ruokalan henkilökunta vaihtaa ottimet useasti lounasaikana. Tarvittaessa ruoka voidaan annostella ruokailijoille. Ruokapöydissä joka toinen tuoli jätetään vapaaksi.  

Sairastuminen

Sairaana ei saa tulla kouluun. Mikäli opiskelijalla on koronalle tyypillisiä oireita, hänen tulee mennä koronatestiin julkisen terveydenhuollon ohjeistuksen mukaisesti. Poissaolo ja sen syy tulee opiskelijan aina heti selvittää opettajalleen. Jos opiskelija sairastuu koronaan, toimimme viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti. Katso lisää täältä.

Seuraamme tarkkaan tilannetta ja noudatamme viranomaisilta saamiamme ohjeita. Tiedotamme Wilmassa ja Opiskelijan oppaassa. Seuraa myös sataedu.fi-sivustoa. 

Tervetuloa opiskelemaan! Oppimisen ja työn iloa!

Rehtori Anne Laine