Vinkkejä työssäoppimiseen
Työssäoppiminen eli koulutussopimuksella opiskelu työpaikalla on merkittävä osa ammatillisia opintoja ja ammattitaidon kehittymistä. Siksi työssäoppimispaikan valintaan ja siellä menestymiseen kannattaa panostaa!
Miten haen työssäoppimispaikkaa?
Eri opintoaloilla on erilaiset toimintatavat työssäoppimispaikkojen haussa. Tarkista opettajalta, voitko hakea työssäoppimispaikkaa itsenäisesti vai hoidetaanko työssäoppimispaikkojen haku keskitetysti. Kerro kuitenkin aina toiveesi ja mahdolliset linkkisi työelämään, kyse on sinun urasi suunnittelusta!
Millainen on hyvä työssäoppimispaikka?
Työnantaja on kiinnostunut sinusta ja haluaa mahdollistaa oppimisesi. Saat oman työpaikkaohjaajan, jolta voit kysyä tarvittaessa apua ja hänelle on varattu aikaa opastaa sinua työn alkuun. Ilmapiiri on leppoisa ja on luvallista kysyä neuvoa. Kaikissa asioissa ei tarvitse onnistua heti ensimmäisellä yrittämällä.
Apukysymyksiä ja vinkkejä sopivan työssäoppimispaikan etsimiseen:
- Miten pääsen kulkemaan työpaikalle? Miltä etäisyydeltä kotoani voin hakea paikkaa?
- Onko minulla suhdeverkostoa yrityksiin ja työpaikoille? Käytä niitä, jos mahdollista.
- Kartoita ammattiasi vastaavia työpaikkoja alueelta: kysy vinkkejä opettajilta, etsi netistä yrityksiä.
- Selvitä, onko alasi työpaikoilla mahdollisesti tarvetta tulevaisuudessa uudelle työntekijälle.
- Soita yrityksiin ja työpaikkoihin. Jos he kiinnostuvat sinusta työssäoppijana, etene työnantajan ohjeen mukaan.
- Voit myös lähettää sähköpostilla yrityksiin lyhyen hakemuksen itsestäsi ja soittaa perään.
Mitä sanon työnantajalle?
Yhteyden ottaminen työnantajaan jännittää useimpia opiskelijoita. Jännittäminen on aivan luonnollista, työnantajakin ymmärtää sen hyvin. Jännityksen myötä valmistaudut ehkä perusteellisemmin yhteydenottoon ja näin annat itsestäsi paremman kuvan työnantajalle!
Esimerkki: Hei, olen (Etunimi + Sukunimi) ja opiskelen Sataedussa (opintoala). Olen aloittanut opinnot (kuukausi ja vuosi) ja tavoitteeni on valmistua (milloin). Etsin itselleni työssäoppimispaikkaa, jossa pääsisin kehittämään ammatillista osaamistani. Millainen tilanne teillä on? Voisitteko harkita ottavanne minut työssäoppimaan?
Miten toimin työssäoppimispaikassa
Asenteen merkitys on usein suurempi kuin itse ammatillinen osaaminen.
Vinkkejä onnistuneeseen työssäoppimisjaksoon:
- Ole kiinnostunut yrityksestä ja sen työntekijöistä, kohtele muita ihmisiä arvostaen.
- Yritä olla mahdollisimman oma-aloitteinen, kun pääset sisälle työhön ja tehtävänkuvaan.
- Kännykkä ja muut älylaitteet kuuluvat tauoille, niitä ei oteta käyttöön kesken työnteon.
- Ole nöyrä ja hyväksy se, ettei kukaan ole seppä syntyessään. Virheitäkin voi tapahtua.
- Kysy rohkeasti neuvoa, jos olet epävarma. Toisaalta yritä myös itse ensin miettiä ratkaisua, jos se on tilanteessa mahdollista.
- Sairastuessasi ole aina ensisijaisesti yhteydessä työssäoppimispaikan ohjaajaan. Poissaolosta on aina ilmoitettava.
Tarvitsenko työnhaun asiakirjoja?
Yritys tai työnantaja voi joskus haluta sinusta hieman lisätietoa ennen päätöksentekoa. Varaudu asiaan huolehtimalla siitä, että sinulla on työnhaun asiakirjat laadittuna. Apua saat opinto-ohjaajaltasi, Uraohjaamosta tai täältä: Työnhaun asiakirjat.
Työssäoppimispaikasta kesätyö- tai oppisopimuspaikka
Työssäoppimispaikoillasi on suuri merkitys työllistymisen näkökulmasta. Hyvin hoidettu työssäoppiminen voi johtaa työllistymiseen yrityksessä tai toisaalta voit saada suosittelijan työnhakua varten. Kesätyön mahdollisuudesta kannattaa aina kysyä, kun on hetken aikaa ollut yrityksessä ja antanut näyttöä omasta osaamisesta ja asenteesta.
Miten toimin, jos minulla on ongelmia työssäoppimispaikassa?
Työssäoppimisen tavoitteena on kehittää sinun ammatillista osaamistasi vastaamaan paremmin työelämän vaatimuksia. Tärkeää on siis, että saat tehdä riittävän haasteellista työtä ja kehittää osaamistasi koko työssäoppimisjakson ajan.
Aina ei kaikki suju hyvin, vaikka itse tekisit parhaasi. Kenenkään ei tarvitse sietää epäasiallista käytöstä tai jos tehtävät eivät vastaa työssäoppimisen tavoitteita ja ohjausta on liian vähän, on syytä harkita työssäoppimispaikan vaihtamista.
Opintojen loppuvaiheessa työllistymismahdollisuuksien merkitys kasvaa. Jos yritykseen ei ole mahdollista työllistyä, on järkevää pohtia, voisiko työssäoppimisen suorittaa jossakin muualla.
Olethan silloin yhteydessä omaan opettajaasi ja neuvottelet hänen kanssaan, miten kannattaa toimia.