Opiskelijan opas

Sataedulaiselle opiskelusta ja arjesta

HOKS

Henkilökohtaistaminen

Henkilökohtaistamisella tarkoitetaan yksilöllisen ja joustavan opinto- ja tutkintopolun rakentamista ja sitä tukevan ohjauksen ja tuen suunnittelua opiskelijan tarpeiden mukaan.

Jokaisen opiskelijan opintopolku on yksilöllinen. Kaikille opiskelijoille laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).

Heti opintojesi alkaessa sinulle laadittavassa HOKSissa selvitetään ja tunnustetaan aiemmin hankkimasi osaaminen ja suunnitellaan, millaista osaamista vielä tarvitset sekä miten hankit osaamisen eri oppimisympäristöissä. Samalla suunnitellaan tarvitsemasi tukitoimet. Koulutuksessa keskityt puuttuvan osaamisen hankkimiseen. HOKSissa arvioidaan myös, kuinka kauan tutkinnon suorittamisesi kestää.

Vastuuopettaja laatii HOKSin kanssasi. Myös esimerkiksi opinto-ohjaaja, erityisopettaja ja työpaikan edustaja voivat osallistua suunnitelmasi laadintaan. HOKS kirjataan Wilmaan, jossa se on sinun, opettajiesi ja jos olet alle 18-vuotias, huoltajiesi nähtävillä. HOKSia arvioidaan ja tarkistetaan tarpeen mukaan ja vähintään jokaisen tutkinnon osan alussa. Vastuuopettaja vastaa siitä, että HOKSisi on ajan tasalla.

HOKSissa on muun muassa

 1. tutkinto, tutkinnon osa tai koulutus, jota suoritat
 2. aiemmin hankkimasi osaaminen, jota tunnustetaan opintoihisi
 3. ammattitaidon hankkimisen tarpeesi:
  a) tavoitteet, sisällöt, opetus ja ajoittuminen
  b) työpaikalla tapahtuva oppiminen: koulutussopimus ja/tai oppisopimus
 4. tarvitsemasi ohjaus ja tuki
 5. tarvitsemasi erityinen tuki ja ohjaus
 6. näyttöjesi ajankohdat ja sisällöt, näyttöympäristöt
 7. osaamisen arvioijat
 8. urasuunnitelmasi
%d bloggaajaa tykkää tästä: