Töihin asuinkunnan ulkopuolelle
Suomessa työ ja tekijä eivät aina kohtaa; työntekijä voi asua eripaikkakunnalla kuin missä työvoimatarvetta esiintyy. Yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa kasvaakseen, joten heillä on tahtoa liikkuvuuden parantamiseen.
Työn perässä siirtyminen voi olla pysyvä ratkaisu tai keikkamaista ja määräaikaista (esim. kausityöt). Työtä kannattaa ottaa vastaan kauempaakin, koska työntekijän työmarkkina-asema paranee ja ammattitaito sekä kokemus kasvavat. Sen jälkeen työtä voi löytyä helpommin myös omalta kotipaikkakunnalta.
Taloudelliset kannustimet työn vastaanottamiseen toiselta paikkakunnalta
- Kela voi maksaa liikkuvuusavustusta, jos otat vastaan vähintään 2 kuukautta kestävän työsuhteisen työn tai osa-aikatyön, jossa päivittäinen työmatka kestää yli 3 tuntia (osa-aikatyössä 2 tuntia). Lisätietoa: Kela liikkuvuusavustus
- Jos oma koti sijaitsee yli 100 kilometrin päässä työpaikasta, on kakkosasuntoon mahdollista saada verovähennys.
- Työhaastattelumatkoja voidaan tukea taloudellisesti TE-toimiston/Työllisyyskokeilun puolesta. Lisätietoa: Kela matka- ja yöpymiskustannukset
- Jos olet oikeutettu perustoimeentulotukeen, työpaikan saaminen toiselta paikkakunnalta voi olla peruste myöntää vuokravakuus ja huomioida muuttokustannukset. Lisätietoa: Kela muuttokustannukset toimeentulotuessa
Työttömyysjakson pituudella ei ole merkitystä tukien saamisen kannalta eli juuri työttömäksi ilmoittautunut ja pitkäaikaistyötön ovat oikeutettuja samoihin tukiin.
Kysy rohkeasti tukimahdollisuuksista ja hyödynnä niitä!
Töihin ulkomaille
Polku ulkomaille töihin voi tuntua hyvinkin pitkältä etukäteen. Sinnikkyydellä ja huolellisella valmistautumisella se voi kuitenkin onnistua! Muutto työnperässä voi olla lyhytkestoinen ratkaisu, jonka tavoitteena on arvokkaan kansainvälisen työkokemuksen hankkiminen, kielitaidon kehittäminen tai verkostojen laajentaminen. Toisaalta lopputuloksena voi olla myös pidempikestoinen tai pysyvä ratkaisu työllistymiselle.
Jo opintojen aikana kannattaa suorittaa osa opinnoista vaihdossa ulkomailla, jos se on mahdollista. Näin saat näkymää kyseisen maan työmarkkinoista ja samalla luotua arvokasta suhdeverkostoa. Tutustu Sataedun tarjoamiin kansainvälisisiin liikkuvuusjaksoihin tarkemmin täällä.
Helpoin tapa tehdä töitä ulkomailla on hakeutua kansainväliseen yritykseen töihin. Isoissa kansainvälisissä yrityksissä pyörii sisäisessä haussa jatkuvasti erilaisia työtehtäviä ympäri maailmaa. Saat työnantajalta tukea muuttoon, mutta työnantajalla on myös sananvaltaa komennuksen kestoon ja moneen muuhunkin asiaan.
Riskialttiimpi tapa on lähteä suoraan toiseen maahan työnhakuun. Tarvitset siihen alkupääomaa ja paljon stressinsietokykyä. Jos olet ollut Suomessa töissä sen ajan, että työssäoloehtosi on täyttynyt, voit ilmoittautua työnhakijaksi toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Voit oleskella näissä maissa työnhakijana 3 kuukauden ajan, ja saada työttömyysturvan Suomesta.
Jos lähdet ulkomaille työnhakuun ja saat Kelasta työmarkkinatukea, saadaksesi tukea, sinun pitää vastaanottaa työtä ja työllistymistä edistäviä palveluita Suomesta. Työnhakusi on oltava myös voimassa Suomessa. Lisätietoa rahoituksesta Kelan sivuilta: Suomesta työnhakuun ulkomaille.
LinkedIn ja muut kansainväliset työnhakualustat auttavat sinua alkuun työnhaussa.
Aloita verkostoituminen jo kotimaassa. Työn etsintä paikan päällä usein auttaa. Isoissa eurooppalaisissa kaupungeissa on olemassa laajat verkostot, jotka rekrytoivat kansainvälistä työvoimaa. Joskus esim. suomen kielen osaamisesta voi olla hyötyä, eikä kilpailua erityisemmin ole.
Jos ulkomailla työskentely kiinnostaa, tutustu eurooppalaiseen ammatillisen liikkuvuuden portaaliin: https://ec.europa.eu/eures/public/fi/homepage
Lisätietoa ulkomaille muuttamisesta työn perässä saat TE-palveluiden sivustolta: Töihin ulkomaille.
Verotusasioista saat lisätietoa: Ulkomaantyöskentelyn verotus.
Huomioi nämä asia:
- Ota selvää viisumeista ja työluvista.
- Perehdy mahdollisiin todistusvaatimuksiin.
- Vertaa palkkaasi ja elämisen kuluja kohdemaassa. – Mitä jää käteen?
- Työaika, loma-ajat yms. vaihtelevat maakohtaisesti. Selvitä, paljonko vapaa-aikaa sinulle jää.
- Selvitä, voitko tehdä työtä Suomessa ulkomailta käsin.
- Työsopimukset kannattaa aina tehdä kirjallisesti.
- Ulkomaille työhön muuttaneen on maksettava veronsa työntekomaan säännösten mukaisesti.