Opiskelijan opas

Sataedulaiselle opiskelusta ja arjesta

Työnhaku

Työelämässä tarvitaan sinua

Työelämä tarvitsee aktiivisia ja oppimiskykyisiä tekijöitä ja ammattilaisia. Ammatillisella koulutuksella saat hyvät valmiudet työelämään.

Hae rohkeasti töitä!

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen antaa laaja-alaisen perusosaamisen opiskeltavan alan työtehtäviin. Opintojen aikana voi myös suuntautua tiettyihin työtehtäviin, jotka parantavat valmiuksia työllistymiseen.

Ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon suorittamalla ammattitaitoa voi vielä syventää ja näin edistää työllistymistä.

Opintojen aikana kannattaa panostaa työssäoppimispaikan valintaan ja siellä työskentelyyn. Usein ensimmäinen työpaikka löytyy työssäoppimispaikasta!

Ole ajoissa liikkeellä.

Työpaikan ja jatko-opintopaikan miettimisessä ja hakemisessa kannattaa olla aktiivinen ja toimia hyvissä ajoin. Vastuuopettaja, opinto-ohjaaja ja Uraohjaamo muun muassa auttavat sinua työn hakemisessa.

Oman alan työpaikka on monelle ensisijaisen toive, mutta mikä tahansa työkokemus vie eteenpäin työelämässä ja on aina parempi vaihtoehto kuin olla työttömänä!

Avoimet työpaikat

Avoimista työpaikoista ilmoitetaan eri työnhakukanavilla. Työpaikkaa kannattaakin etsiä mahdollisimman monikanavaisesti.

Netissä on työnhakuun keskittyviä sivustoja, joihin kannattaa tutustua. Avoimia työpaikkoja kannattaa seurata säännöllisesti.

Suosituimpia työpaikkasivustoja ovat:

Henkilöstövuokrausyritykset

Monelle ensimmäinen kosketus palkkatöihin on henkilöstövuokrausyrityksen kautta. Vuokratyöntekijänä saat arvokasta työkokemusta, jalkaa oven väliin ja hyödynnettäviä verkostoja. Verkostot harvemmin syntyvät itsestään. Usein työtehtäviin voi olla vähemmän hakijoita ja kilpailua, jolloin mahdollisuutesi työllistyä ovat paremmat.

Henkilöstövuokrausyrityksen rooli työllistämisessä voi olla esimerkiksi:

  • rekrytoijan rooli. Rekrytointiprosessi tehdään henkilöstövuokrausyrityksessä, mutta yritys työllistää henkilön suoraan omalle palkkalistalleen.
  • rekrytoijan ja työnantajan rooli. Henkilöstövuokrausyritys on työntekijän työnantaja, vaikka työ tehdään toimeksiantajan tiloissa. Kyseessä voi olla lyhyt- tai pitkäaikainen ratkaisu. Osa työntekijöistä siirtyy toimeksiantajayrityksen palkkalistoille ennen pitkää ja saa vakituisen työsuhteen.

Etenkin uran alkuvuosina työnhakijalta kaivataan joustoa ja avointa mieltä, kun työkokemusta on vielä vähän ja ammattitaito on lähtökuopissa.  Kannattaakin tehdä päätökset itsenäisesti, eikä luottaa liikaa kuulopuheisiin!

Satakunnan alueella aktiivisia henkilöstövuokraustoimijoita ovat muun muassa Aputeam, Barona, Eezy, Amiko, Hrc go on, Alexia, Econia, Workpower, Hrsata, Careerjet, Rtk-henkilöstöpalvelu ja Talent center.

Somea voi hyödyntää muuhunkin kuin hauskanpitoon

Sosiaalista mediaa työnhaun kanavana ei kannata sivuuttaa. Sosiaalinen media on usein helpoin ja matalimman kynnyksen väylä tavoittaa mahdollisia työnantajia.

Monet yritykset jakavat sosiaalisen median sivuillaan suoraan tietoa avoimista työpaikoistaan.

Kun aloitat työnhaun, mieti työpaikkoja, joissa haluaisit työskennellä. Jos työnantajalla ei ole avoinna vapaita paikkoja, lähesty rohkeasti työnantajaa esimerkiksi viestillä Facebookissa tai Instagramin Direct-viestillä ja kysy, onko työnantajalla avautumassa työpaikkoja hakuun.

Kuuluta omille someverkostoillesi avoimesti hakevasi töitä! Näin valjastat kaverisi, kummisi, serkkusi ja hyvän päivän tuttavasi avuksesi työnhakuun.

He voi vinkata näkemänsä, sinulle sopivan työpaikkailmoituksen, jota et itse olisi ehkä löytänyt somesta.  Omien verkostojen hyödyntäminen työnhaussa on ilmaista ja yllättävän tehokasta.

Tärkeimpiä sosiaalisen median kanavia ovat LinkedIn, Twitter sekä Facebook. Voit valita itsellesi luontevimmat kanavat. Ota selville missä sosiaalisen median kanavalla oman alasi työpaikat liikkuvat.

Asenteen ja motivaation merkitystä ei voi liikaa korostaa

Rekrytoinnista vastaavat henkilöt kertovat vuosi toisensa jälkeen, että työnhakijan motivaatio haettuun tehtävään on avainasemassa.

Tuo jo hakemisvaiheessa selkeästi esille, että olet motivoitunut juuri tähän tehtävään. Työnantaja huomaa motivaatiosi muun muassa siitä, että hakemus on huolellisesti laadittu tai täytetty, olet etukäteen tutustunut työnkuvaan ja yritykseen sekä olet aktiivinen työhaastattelutilanteessa.

Ole aidosti kiinnostunut yrityksestä, josta haet työpaikkaa!

Tunnista vahvuutesi

Työnhakuasi helpottaa huomattavasti, jos olet etukäteen tietoinen omista vahvuuksistasi. Vahvuuksiesi tunnistamistamiseksi voit vastata esimerkiksi näihin kysymyksiin:

  • Minkälaisia taitoja sinulla on, mitä osaat tehdä?
  • Mikä sinua kiinnostaa ja mistä innostut? Missä asioissa tunnet olevasi hyvä?
  • Mitkä ovat mahdollisuutesi ja rajoituksesi?
  • Minkälaista palautetta olet saanut aiemmista työ- ja opiskelupaikoistasi?

%d bloggaajaa tykkää tästä: