Opiskelijan opas

Sataedulaiselle opiskelusta ja arjesta

Työnhaku

Työelämässä tarvitaan sinua

Työelämä tarvitsee aktiivisia ja oppimiskykyisiä tekijöitä ja ammattilaisia. Ammatillisella koulutuksella saat hyvät valmiudet työelämään.

Hae rohkeasti töitä!

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen antaa laaja-alaisen perusosaamisen opiskeltavan alan työtehtäviin. Opintojen aikana voi myös suuntautua tiettyihin työtehtäviin, jotka parantavat valmiuksia työllistymiseen.

Ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon suorittamalla ammattitaitoa voi vielä syventää ja näin edistää työllistymistä.

Opintojen aikana kannattaa panostaa työssäoppimispaikan valintaan ja siellä työskentelyyn. Usein ensimmäinen työpaikka löytyy työssäoppimispaikasta!

Ole ajoissa liikkeellä.

Työpaikan ja jatko-opiskelupaikan miettimisessä ja hakemisessa kannattaa olla aktiivinen ja toimia hyvissä ajoin. Ryhmänohjaaja ja opinto-ohjaaja auttavat opiskelijoita työn hakemisessa.

Oman alan työpaikka on monelle ensisijaisen toive, mutta mikä tahansa työkokemus vie eteenpäin työelämässä ja on aina parempi vaihtoehto kuin olla työttömänä!

Ansioluettelo, CV

Panosta ansioluetteloon!

Tee koulutuksesta ja osaamisesta oma CV eli ansioluettelo.

Ansioluettelo voi olla

  • paperille tulostettu,
  • sähköisessä muodossa tai
  • video
Päivitä ansioluetteloa.

Lisää siihen esimerkiksi kesätyö- ja työssäoppimispaikat ja -merkinnät.

Muista myös harrastustoiminta ja luottamustehtävät.

Linkkejä avoimiin työpaikkoihin

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/

www.duunitori.fi

www.monster.fi

www.oikotie.fi

www.kuntarekry.fi

www.seuturekry.fi

www.vmp.fi

Jäätkö työttömäksi?

Ei duunia, ei töitä!
Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon.

Kun opintosi ovat päättymässä, eikä sinulla ole työpaikkaa, voit ilmoittautua työttömäksi myös hieman ennen valmistumistasi. Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittaudutaan TE-palvelujen (Työ- ja elinkeinotoimisto) www-sivulla tai lähimmässä TE-toimistossa.

TE-toimisto palvelee verkossa osoitteessa www.te-palvelut.fi.

Saadaksesi taloudellista tukea työttömyysajalta, muista hakea KELAsta työmarkkinatukea. Työmarkkinatuki on raha, jolla turvataan toimeentuloa, kun haetaan töitä. Työmarkkinatuki on tarveharkintainen eli tuen suuruuteen vaikuttavat omien tulojen lisäksi vanhempien tulot, jos hakija asuu heidän kanssaan samassa taloudessa.

Valmistuttuasi toimi näin, jos sinulla ei ole työtä:

  1. Aloita työnhaku www.te-palvelut.fi -osoitteessa sivulla Oma asiointi. Ilmoittaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Työnhakijaksi ilmoittautumisen voi tehdä myös etukäteen ennen kuin työttömyys alkaa. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta tunnistautua sähköisesti, ota yhteyttä TE-palveluihin.
  2. Apua, tukea ja ohjausta työnhakijaksi ilmoittatumiseen saat myös omalta opinto-ohjaajaltasi.
  3. Työnhakuasi tukee TE-palvelun www-sivulla tehtävä CV-netti. CV-netissä julkaistuja esittelyjä voivat katsella vain työnantajat.
  4. Tee viiden työttömyyspäivän jälkeen KELAn kotisivulla työmarkkinatukihakemus. Tarvitset hakemiseen verkkopankkitunnusta tai mobiilivarmennetta. Merkitse hakemukseen päivät heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien. Katso lisätietoja: http://www.kela.fi/tyomarkkinatuki-nain-haet.

Työttömyysetuuden ensimmäinen maksujakso on 2 viikkoa. Sen jälkeen tuki maksetaan 4 viikon välein työttömyysajan ilmoituksen perusteella.

Aktiivimalli

1.1.2018 tuli voimaan Laki työttömyysturvan aktiivimallista. Aktiivimalli tarkoittaa, että työttömän työnhakijan on täytettävä niin sanottu aktiivisuusedellytys, jotta työttömyysetuutta maksetaan täysimääräisenä. Aktiivisuusedellytys on täytettävä esimerkiksi tekemällä työtä tai osallistumalla työllistymistä edistäviin palveluihin.

Työllistymistä edistävät palvelut

Jos et löydä työpaikkaa, voit hakeutua työllistymistä edistäviin palveluihin lähimpään TE-toimistoon. Palveluista ja niihin hakeutumisesta saat tietoa TE-toimistosta ja TE-palvelujen kotisivulta.

Esimerkkejä työllistymistä tukevista palveluista:

 

%d bloggers like this: